July 16, 2019

AntiBullying Ro

Conform Unicef, Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/ familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.

Bullying reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic, care are trei caracteristici:

Intenționat – agresorul are intenția să rănească pe cineva;

Repetat – aceeași persoană este rănită mereu;

Dezechilibrul de forțe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.

Fenomenul „bullying” este mult mai des întâlnit decât ne-am dori să credem. Se întâmplă pe coridoarele școlii, în curte, pe străzi și, din păcate, uneori și în sălile de clasă. Nedepistat la timp, bullying-ul poate lăsa traume și repercusiuni ireversibile asupra adaptabilității copilului în societate.

Cazurile de bullying implică cel puțin un agresor și o victimă, iar, în unele cazuri, există și martori. Putem discuta despre bully-ing fizic, verbal, sexual sau psihic.

Bullying in cifre: Datele indică intensificarea discursului instigator la ură (DIU) față de grupuri vulnerabile din societate, mai ales în mediul online. Astfel, 73% dintre copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar, 58% au asistat la astfel de situații de hărțuire și umilire în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online. Studiu realizat de catre organizatia Salvati Copii Romanian in anul 2016.

Plecand de la problema sociala identificata, ne propunem sa intervenim, ne dorim sa organizam si sa implementam proiecte in care sa implicam tineri, profesori, consilieri scolari si parinti deopotriva pentru a identifica situatiile de bullying in scoala si pentru a asigura o intreventie prompta si eficienta in scopul reducerii fenomenului.

De asemenea, ne propunem sa realizam conferinte, dezbateri, concursuri, sesiuni de infromare, sedinte de consiliere si activitati de constientizare a fenomenului de bullying.